Vhodná semena na klíčky

Čočka

Musíte ji alespoň na 12 hodin nechat namočit ve vodě, aby započal klíčící proces. Namáčení provádějte nejlépe přes noc a ráno ji zbavte vody a rozložte na síto nebo do klíčících misek na jeden až dva dny. Několikrát za den ji propláchněte čistou vodou, aby se na povrchu netvořily plísně.

řeřicha

Cizrna

Tato vynikající luštěnina vyžaduje delší dobu namáčení, alespoň 14 hodin pod vodou. Namáčení cizrny však provádějte přes den a zhruba pokaždé po třech hodinách ji propláchněte čistou vodou. Cizrna pak klíčí přibližně 3 dny, nejlépe při nižší teplotě od 16 do 18 stupňů Celsia.

Hrách celý

Nezapomínejte, že klíčit může pouze celý hrách, nikoli půlený. Namočený by měl být zhruba 15 hodin a proces klíčení trvá u hrachu také 3 dny. Je obecně známo, že vám rychleji a lépe vzejde hrách zelený, než žlutý. V průběhu klíčení vyžaduje časté rosení a stabilní teplotu vzduchu 19 – 21 stupňů.

semínko

Řeřicha

Semínka řeřichy nemusíte namáčet, stačí je položit na vlhký ubrousek, vatu, nebo do klíčících misek z plastu, případně z keramiky. Podstatné je udržet teplotu v místnosti zhruba na 21 stupních a klíčící rostlinky občas rosit. Vyklíčí za tři dny, ale můžete je ponechat v klíčící nádobě i déle, třeba 7 dnů, za tu dobu však výhonky vyrostou do velké výšky.

Fazole mungo

Jsou také známy pod názvem zelená sója. Namáčíme je zhruba 10 hodin a klíčení probíhá po dobu 3 dnů, přičemž je nutné je alespoň třikrát za den propláchnout. Jsou nejpopulárnější luštěninou ke klíčení a můžete je směle pokládat do misek, plastových sít, na talířek, ale i do sklenice nebo odříznuté polyetylenové lahve s děravým dnem.

Slunečnicová semínka

Poměrně málo známá alternativa naklíčených rostlin ke konzumaci, přesto velice chutná. Semena na klíčky se namáčejí ve vodě přibližně 6 hodin a dobře vzejdou při běžné pokojové teplotě již za jeden den.